Ylä-Savon Auvisten sukuseura ry, Auviset, Auvinen, Ylä-Savo

Yhteystiedot

Ylä-Savon Auvisten
sukuseura ry
Timo Auvinen
timo1auvinen@gmail.com

Uutiset

28.6.2023Sukuseuran vuosikokous 2023 Tahko 29.7.2023Lue lisää »31.7.2022Sukutapaaminen kesä 2022Lue lisää »28.8.2021Sukuseuran 20-vuotishistoria ja sukukokousLue lisää »17.3.2020Sukuseuran vuosikokous ja tapaaminen siirtyvätLue lisää »27.4.2019Savonlinnan sukutapaaminen 2019Lue lisää »

Iisalmi 2.7.2011

2011sonkakoski.jpg

 

Ylä-Savon Auvisten kesätapaaminen 2.7.2011

Savon suvi oli parhaimmillaan ja sää helli osallistujia, kun Ylä-Savon Auviset kokoontuivat vuotuiseen tapaamiseen lauantaina 2.7.2011 Iisalmessa ja Sonkakoskella. Paikalle kertyi ilahduttavasti väkeä noin 30 henkeä, joista muutamat olivat sukutapaamisessa ensimmäistä kertaa.  Tapaaminen heidän kohdallaan oli niin onnistunut, että sovittiin uusista vierailuista.

Tapaamisen ohjelma oli rakennettu kahteen paikkaan Iisalmen evakkokeskukseen ja Sonkakosken nukkepirtille. Iisalmessa vaihdettiin kuulumisia, ruokailtiin ja pidettiin päivän hieman virallisempaa ohjelmaa, jossa osallistujat pääsivät tekemään ryhmätöitä puheenjohtajan Pasi Auvisen tekemän pohjustuksen perusteella. Sukuseuralle ollaan hankkimassa heraldista tunnusta ja sukuseuralaiset miettivät asioita, joita tulisi ottaa huomioon tunnuksen suunnittelussa ja hallitus saikin suunnittelun pohjaksi hyviä ideoita.

pirtti.jpg

 

Päivän kohokohta oli Sonkakoskella, jossa sukuseuralaiset olivat Anneli Mustosen om. Auvinen vieraana nukkepirtillä, johon tutustuminen oli monelle huikea kokemus. Pirtiillä Anneli kertoi työstään nukketaiteilijana ja kesän näyttelystä sekä Mustolan tilasta, johon kuuluvat mylly ja voimalaitos. Kiitokset vielä kerran emäntänä olosta !

Teksti Pasi Auvinen

 

anneli_mustonen.jpg

 

 

 

NUKKEMESTARI VIE SATUJEN MAAILMAAN

"Kotiin päästyäni ryhdyn lukemaan vanhoja satuja", tuumasi lapsuusiän ajat sitten ylittänyt siskoni lähdettyämme Sonkakosken nukkepirtiltä.  

Viisihenkinen seurueemme - ikähaitari lapsesta eläkeläisiin -  oli ihastuksissaan ja innoissaan.  Miten ihmeessä joku voi aikaansaada moista jälkeä?  

Kyllä voi ja hän on sonkajärveläinen nukkemestari Anneli Mustonen (o.s. Auvinen), jonka Eläinsatuja ja tarinoita -näyttely oli avoinna yleisölle Mustolan satavuotiaassa päärakennuksessa heinäkuun ajan. Elo-syyskuussa ryhmiä otetaan vastaan tilauksesta.

Kädentaito, kärsivällisyys ja  leikkivä mielikuvitus ovat tuottaneet upeaa jälkeä, joka sai katsojan innostumaan.  Nukkeja Anneli Mustosen käsissä on syntynyt kaikkiaan yli 200.

Liki 20-vuotinen taival

Ensimmäinen askel nukkejen parissa oli kansalaisopiston massanukkekurssi vuonna 1992, kunnes tie vei kansainvälistä tasoa edustavaan alan koulutukseen. Doll Artisaniksi Anneli valmistui vuonna 1996 ja kaksi vuotta myöhemmin ansiolistassa komeili Master of Dollmaking -tutkinto.

Nukkemestarin käsissä ovat syntyneet niin paperimassa-, posliini- kuin nukketeatterinuketkin.  Samanhenkisiä kontakteja tuo  jäsenyys Nukketaiteilijoiden yhdistyksessä. 

Koulutukseltaan Anneli Mustonen on terveydenhuollon maisteri. Hän toimi johtavana hoitajana Sonkajärven sosiaali- ja terveyskeskuksessa.

kaunotar_ja_hirvio.jpg

 

 

Upea henkilögalleria

Eläviksi loihdittujen satujen lisäksi Mustolassa komeilee tasokas henkilögalleria vaatetettuna aikakautensa tyylin mukaan. Rivistössä poseeraavat mm. Napoleon ja Minna Canth.  Myös oman perheen jäseniä on ikuistettu näköisnukeiksi.  

Taitajan käsissä tänä kesänä henkiin heräsi kymmenkunta satua ja tarinaa: Kaunotar ja hirviö, Kultakutri, Villijoutsenet, kana ja kukko saunomassa, Punahilkka, Jänöjussin mäenlasku ...   

Hiiri kissalle räätälinä -sadun kutkuttava toteutus sisälsi minikokoista räätälin välineistöä ja pisteenä i:n päällä seinällä roikkui tumma puku. Jänöjussin mäenlasku -laulu tuli todeksi katkenneine suksineen ja kipsattua jalkaa potivine jäniksineen.

Välillä nukkemestari lähti saduissa lempeästi omille teilleen tuottaen hyvän mielen hyrinää. Esimerkiksi Punahilkka-sadussa susi päätyi - ei suinkaan kaivoon, vaan lääkärin hoitoon.

Taito jatkuu

Mustolassa oli esillä myös Annelin maalauksia ja eläinfiguureja. Omena ei puusta kauas putoa -sanonta toteutuu Mustosten perheessä täysin, sillä tyttären tytär, 15-vuotias Saara  astelee vahvasti mummonsa jäljillä taiteen teossa. Saara on tyttö, josta kuultaneen vielä.

Mitä on esillä ensi kesänä, sitä jäämme odottamaan.  Sitä ei todennäköisesti tiedä vielä nukketaituri itsekään. Idea vain pulpahtaa jostain ja sitten se onkin menoa.

 

Teksti: Marjatta Hänninen o.s. Auvinen